Клубът Гневни патриоти обвини финансиста на Вагнер груп Евгений Пригожин, че подкрепя

...
Клубът Гневни патриоти обвини финансиста на Вагнер груп Евгений Пригожин, че подкрепя
Коментари Харесай

ISW: Клубът Гневни патриоти с тежки обвинения към Пригожин

Клубът " Гневни патриоти "  обвини финансиста на " Вагнер груп " Евгений Пригожин, че поддържа напъните за заледяване на войната в Украйна.

 

Бившият съветски офицер и разгорещен националист Игор Гиркин и неговият Клуб на гневните патриоти зададоха 40 директни въпроса, адресирани към Кремъл, съветския президент Владимир Путин и съветското военно командване, по отношение на воденето на войната в Украйна, външните работи и вътрешните битки за власт в Русия.

 

Това се показва в дневния разбор на обстановката на фронта в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

 

Гиркин попита защо руските управляващи не арестуват Пригожин за неговите " директни апели " за заледяване на войната на сегашните фронтови линии, които Гиркин окачестви като апели за " нарушение на териториалната целокупност на Руската федерация ".

Гиркин загатва Пригожин, когато го пита кой е виновен за изтеглянето на съветските войски от Херсонска област - интервенция, ръководена от обвързвания с Вагнер някогашен командващ на съветските въоръжени сили в Украйна по това време армейски военачалник Сергей Суровикин.

 

Гиркин и Пригожин са в дългогодишна вражда - евентуално вследствие на състезание за застъпничество - и обвиняванията на Гиркин против Пригожин може да са опит да дискредитира противника си.

 

Това обвиняване може да значи също, че Пригожин е намерил настойник - евентуално обвързван с съветското МО - който поддържа краткотрайното заледяване на войната в Украйна по политически аргументи.

 

Клубът на гневните патриоти по-рано ускори прогнозата, която неправилно интерпретира есето на Пригожин от 14 април като апел за преустановяване на войната в Украйна, заявявайки, че есето на Пригожин е начало на политическа акция за прекосяване към отбрана на нови територии и заледяване на войната.

 

В прогнозата се отбелязва, че съветското МО и съветските частни военни компании (ЧВК) вече набират военнослужещи на договор за отбрана на окупираните територии, а съветските пропагандисти се забавляват с вести за контранастъпление, с цел да показват вероятно огромна победа на руснаците, в случай че украинците не съумеят.

 

В прогнозата се твърди, че Русия ще замрази войната за 2024 година по политически аргументи, като да вземем за пример президентските избори, в случай че успее да отблъсне украинските контраатаки. В есето на Пригожин Русия е призована по-специално да се ангажира с решителна борба в Украйна или да одобри краткотрайно проваляне, което ще ѝ разреши да сътвори условия за бъдеща победа без договаряния.

 

Възможно е Гиркин и неговите настойници да се притесняват, че Пригожин се е включил към политическата секта, която упорства съветският президент Владимир Путин да спре войната по сегашната линия след плануваното украинско контранастъпление.

 

В началото на април Пригожин публично възстанови съдействието си с съветското МО и видимо си върна някои привилегии, предоставени от Кремъл, след траяла месеци омраза с съветското военно командване.

Руското МО и съветското военно командване може да са заинтригувани от заледяване на войната, с цел да възстановят съветските сили. ISW по-рано оцени, че съветското МО евентуално е посъветвало Путин първоначално за ограничения като готовност, които биха могли да трансформират хода на войната по-рано, а съветското МО по-рано е разпоредило краткотрайна оперативна пауза през лятото на 2022 година да вземем за пример.

 

Неотдавнашното съдействие на Пригожин с съветското министерство на защитата демонстрира, че той може да е постигнал съглашение с съветското военно командване - евентуално е предложил да се застъпи пред Путин за краткотрайно преустановяване на огъня, с цел да си възвърне опцията да усили силите си и да разшири политическите си позиции преди губернаторските и президентските избори в Русия.

 

Пригожин също по този начин е подлагал на критика максималистичните цели на Путин в Украйна и е предложил мрачни прогнози за нуждата на Русия от многогодишни смилащи офанзиви за завладяването на Донбас, които евентуално са част от описа за прекратяването на огъня.

 

Временното преустановяване на огъня в Украйна и продължаването на войната ще бъде единствено от изгода за Русия, защото ще ѝ разреши да възвърне силите си и да понижи поддръжката на Запада за Украйна. След като възвърне бойните си качества, Русия ще употребява окупираните територии в Украйна като плацдарм за бъдещи настъпателни интервенции.

 

Русия продължава да употребява осведомителните интервенции на Запад, с цел да обезкуражи даването на военна помощ, и тези старания единствено ще се засилят, в случай че Русия успее да сътвори мощна отбранителна линия с военнослужещи на контракт и наборници, която да забави украинския прогрес.

 

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който има за цел да поддържа продължаващите старания на Кремъл да сътвори условия за вътрешни репресии и премахване на чиновници, изпаднали в недружелюбност.

На 14 април Путин подписа законопроект, с който се усилва административната отговорност за нерегламентирано влизане в обекти от сериозната енергийна инфраструктура и в обекти, ръководени или охранявани от Росгвардия (Руската национална гвардия), Федералната работа за сигурност (ФСБ), Службата за външно разузнаване (СВР), Министерството на вътрешните работи (МВР), съветската пенитенциарна система, федералния изпълнителен орган за готовност и съветските въоръжени сили.

 

Кремъл евентуално има намерение да употребява тези засилени санкции, с цел да прикрие активността на съветските военни органи и служби за сигурност, като в същото време разшири опциите на тези структури да отстраняват служители и да се разправят с съветски жители по обвинявания в нарушение на държавната граница.

 

Наскоро Путин подписа законопроекти, разширяващи правните санкции за дискредитиране на целия съветски личен състав, воюващ в Украйна, и за нелегално заграбване на съветски военни активи, а съветските органи за сигурност все по-често употребяват тези закони като предлог за арест на съветски жители.

 

ISW към този момент е оценявала, че Кремъл може да употребява претекста за закани за съветската отбранително-промишлена база (ОППБ), за да оправдае репресиите, а новият закон евентуално цели да разшири прикритията, под които съветските управляващи оправдават вътрешните репресии.

ISW към този момент оцени, че ФСБ наподобява организира огромна промяна на вътрешните органи за сигурност, която новият закон може в допълнение да укрепи.

 

За трети следващ ден руските сили нанесоха удари по Украйна с нови безпилотни самолети " Шахед ", като за първи път от 25 дни насам те бяха ориентирани към Киев. Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили са изстреляли 26 дрона на 20 април, от които украинските сили са свалили 21, и 12 дрона на 21 април, от които украинските сили са свалили осем.

 

През нощта на 19 против 20 април и на 20 против 21 април съветските сили са атакували Киев, Одеска, Полтавска, Виницка, Днепропетровска, Запорожка, Харковска и Черниговска област.

 

Командващият съветския Балтийски флот адмирал Виктор Лийна пое командването на съветския Тихоокеански флот на 21 април след приключването на съветските учения в Тихия океан на 20 април. Кремълската новинарска работа ТАСС, базирайки се на неназован източник, заяви, че Лийна е заменил адмирал Сергей Авакянц, който командваше съветския Тихоокеански флот от 2012 година насам.

 

Неофициалните известия за назначението на Лийна съответстват със известието на съветското Министерство на защитата (МО), че Тихоокеанският флот и детайли на съветските Въздушно-космически сили са приключили учения в Тихия океан под управлението на главнокомандващия на съветския флот адмирал Николай Евменов.

Възможно е съветското МО да е назначило Евменов за началник на тези учения след полемиките на военните блогъри и националисти по отношение на неочакваното преустановяване на активността на Авакянц по време на инспекциите на бойната подготвеност.

 

ISW по-рано оцени, че уволнението на Авакянц може да е било вследствие на невъзможността му да възвърне предвоенните огромни инспекции на бойната подготвеност на Тихоокеанския флот поради значителните бойни загуби на Тихоокеанския флот в Украйна.

На 20 април съветски изтребител-бомбардировач инцидентно бомбардира Белгород. Руското министерство на защитата (МО) заяви на 20 април, че съветски изтребител-бомбардировач Су-34 инцидентно е хвърлил бомба, до момента в който е летял над град Белгород.

 

Експлозията е оставила кратер с радиус 20 метра (65 фута) в южната част на града и е ранила трима цивилни.

 

Причината за инцидентния гърмеж остава неразбираема, както и повода за полет на въоръжен бомбардировач над обитаем град. Руските военни блогъри не реагираха на бомбардировката със същия яд, който често използват при съветски провали на бойното поле.

 

Един от военните блогъри съпостави инцидентното бомбардиране с злополуката на Су-34 в Ейск, Краснодарски край, през октомври 2022 година, като съобщи, че жителите на Белгород би трябвало да са признателни, че бомбата не е попаднала в жилищна постройка.

 

Друг боен блогър изрази признателност за това, че МО е поело отговорността за случая, и окачестви акта като нехарактерен симптом на здрава мисъл в МО.

 

Телевизионен оператор от " Россия-1 ", говорейки за събитието, съобщи, че " актуалната военна техника разрешава на съветските елементи да унищожават екстремистите в зоната за специфични интервенции от минимално разстояние " - евентуално неточност, която демонстрира комплициране в съветските държавни медии по какъв начин да представят инцидента в осведомителното пространство.

 

Основни заключения

Руските сили използваха нова доставка на безпилотни самолети " Шахед " за нанасяне на удари по Украйна за трети следващ ден, като за пръв път от 25 дни насам те бяха ориентирани към Киев.Съобщава се, че командващият съветския Балтийски флот адмирал Виктор Лиина е поел командването на съветския Тихоокеански флот след приключването на съветските учения в Тихия океан.На 20 април съветски изтребител-бомбардировач инцидентно бомбардира Белгород.Клубът на гневните патриоти упрекна финансиста от групата " Вагнер " Евгений Пригожин, че поддържа напъните за заледяване на войната в Украйна.Руският президент Владимир Путин подписа закон, целящ да поддържа продължаващите старания на Кремъл да сътвори условия за вътрешни репресии и премахване на длъжностни лица, изпаднали в недружелюбност.Руските сили организираха лимитирани сухопътни офанзиви по линията Купянск-Сватове-Кремина.Руските сили продължиха да напредват в и към Бахмут, макар че съветските сили не са приключили обръщането към града.Руските сили продължиха настъпателните интервенции по фронта Авдийвка-Донецк и организираха лимитирана сухопътна офанзива в западната част на Донецка област.Руски източници настояват, че украинските сили са открили позиции на източния (левия) бряг на Херсонска област.Руските федерални субекти образуват нови междурегионални доброволчески формирования в поддръжка на провежданите акции за основаване на сили.Руските управляващи уголемяват логистичните благоприятни условия и ограниченията за сигурност на Арабатската дъга, евентуално с цел да се приготвят за вероятно украинско контранастъпление.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР